Pravljenje domaćeg piva


Istorija

Pivo se u domaćoj radinosti pravi već 7000 godina sa počecima u Neolitskom periodu u Mesopotamiji, Egiptu i Kini, Interesantna je i činjenica da su pivo u domaćoj radinosti u glavnom pravile žene (smatralo se delom kućnih poslova kao na primer kuvanje)
U 18. veku tokom industrijske revolucije, pojavili su se ponalasci kao što su termometar i areometar, koji su omogućili masovnu produkciju piva. 1857. Lui Paster je objasnio ulogu kvasca u fermentaciji.

Kultura

Ljudi prave svoje domaće pivo iz raznih razloga. Mnogi prave svoje pivo radi uštede, dok pravi ljubitelji uživaju da prave pivo po sopstvenom ukusu imajući slobodu da napravi pivo kakvo ne može da se kupi, na primer sa manje ili više alkohola, kalorija...

Proces

Pivari-početnici često biraju da pivo prave od gotovog slada dok se iskusni pivari pre odlučuju da prave pivo od mlevene žitarice. Trenutno su u našoj ponudi rezervoari zapremine 60l koji su opremljeni slavinom, termometrom i nivokaznim staklom. 
Takođe posuda može imati i sve ostale neophodne priključke i električni grejač od nerđajućeg čelika.

 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimne cevi i kolena

Rešetkasta gazišta za stepenište

Osnove CNC plazma sečenja (1)