Osnove CNC plazma sečenja (1)


Želimo da Vam predstavimo osnove CNC plazma rezanja koje mi koristimo u izradi velikog broja naših proizvoda.
Plazma rezanje
Plazma sečenje obično koristi običan radionički komprimovani vazduh (ili neki drugi gas) , odvajajući svoje elektrone pretvara gas u super toplo jonizujuće stanje ( plazme ) . Ručni ili mašinski upravljani  gorionik projektuje vrelu plazmu na  materijal koji se seče . Kada se plazma približi materijal se topi ; otopljeni materijal je raznesen silom pokretne plazme ostavljajući rupu ili rez. Pomeranjem gorionika preko materijala kontinuirano stvorio bi rez nalik kao rez napravljen testerom . Ručni gorionik je ograničen na preciznost ruke koja ga drži . Mašinski kontrolisan gorionik je specijalizovani gorionik povezan na računarski kontrolisani sistem , koji osigurava preciznost u složenim operacijama rezanja .



Šta možete da uradite sa CNC mašina ma za plazma rezanje ?
-U suštini , možete iseći jednostavne ili složene oblike u svakom materijalu koji može da provedi struju . Tipični materijali su široko korišćeni čelici i aluminijum . Ne- tipični materijali mogu uključivati mesing, bakar, Titanium ( stvara otrovna isparenja ) sa posebno obezbeđenom ventilacijom , zaštitom za oči i pažljivom selekcijom gasa . Kompleksni oblici se mogu iseći na ravnu lageru , cevi itd uglovi sečenja može da se uradi brzo , precizno i sa ponavljanjem . Sečenje delova mehaničkih sklopova ili umetnički predmeti velike složenosti  mogu se postići  istom brzinom i preciznošću .
Možete li CNC Plazma rezačem seći sitne i jako precizne delove, kao na primer zupčanike ručnog sata?  
Ne , i ne možete gravirati dijamanate . Plazma gas uklanja materijal dok seče mnogo poput testere za sečenje  . Kao i bilo koji uređaj koji uklanja materijal dok seče plazma ima ograničenja na  veoma sitan, detaljan rad . Međutim , mali rad bez sitnih unutrašnjih radijusa se  u okviru svojih mogućnosti može postići. Pored toga , dosta monotonih zadataka kao što su lociranje šablonskih rupa može da se uradi kroz niz proboja  za kasnije bušenje do odgovarajuće veličine . Ovo može da uštedi mnogo sati rada. Zbog svoje relativno niske cene i visoke prilagodljivosti , plazma sečenje postao je rezni alat u hiljadama radionica .
Kako objekti idu od crteža do gotovog dela ?
Prvo tu je softver . CNC plazma rezanje zahteva tri osnovna tipa softvera :
  1.    kreiranje ,
  2.   konverziju / izmenu i
  3.    izvršavanje
Softver za kreiranja zapravo generiše crtež koji će se seći . Na primer ovi crteži mogu biti kreirani u AutoCADu ili Izmodelirani u sheet metal modu nekog od naprednih softvera za 3D modeliranje tipa Inventor ili Solid works. Ovi CAD sistemi imaju univerzalni izvoz format DXF. Crteži proizvedeni u DXF formatu mogu se lako uvoziti u većinu sistema za plazma sečenje. DXF crteži su u vektorskom formatu za razliku od raster formata . Vektori su linije određenog  smera . Raster formatirani crteži se sastoje od niza tačaka . Sličice i " gif" crteži će biti primeri rasterskih slika . Iako ljudsko oko lako može registrovati rasterske slike ,CNC mašina ne može . Raster slike moraju biti konvertovane u vektor format . Postoji mnogo načina da se to uradi . Neke metode su dobre , neke loše . AutoCAD , Bob - Cad , turbo CAD , Corel , Photoshop i desetine drugih mogu pruži vam pomoći u kreiranju crteža pogodnih za uvoz u plazma sistem za sečenje .


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimne cevi i kolena

Rešetkasta gazišta za stepenište